Nikt nie spodziewał się, że nasze życie może tak diametralnie ulec zmianie. Sytuacja z pandemią koronawirusa jest dla nas wszystkich ciężka nie tylko pod względem ograniczeń i utrudnień, choćby zakupowych, ale także pod względem ekonomicznym. Wielu moich podopiecznych obecnie prosi o porady jak ograniczać zakupy jedzenia, tak by odchudzone budżety domowe mogły złapać trochę oddechu.
Jak robić zakupy?
Na szczęście obecna sytuacja nie wpływa na dostawy produktów żywnościowych. Zniechęceni kolejkami, ale także obawiając się zarażenia, dokonujemy większych zakupów. Ograniczamy w tym momencie kontakt z innymi ludźmi, dbając o nasze bezpieczeństwo. Duże zakupy, jednakże, wiążą się z ryzykiem zwiększenia ilości produktów wyrzucanych z powodu przeterminowanych terminów czy zepsucia, co na pewno nie wpływa na nasz domowy budżet.
Teraz, jak nigdy dotąd, planowanie zakupów powinno wejść nam mocno w nawyk. Przygotowujmy listy zakupowe, dzielmy produkty na produkty suche, których możemy posiadać większy zapas, oraz na produkty świeże, które mają ograniczony czas przechowywania. Robiąc zakupy kupujmy tylko te które są nam niezbędne Jeśli wykonujesz zakupy raz na dwa tygodnie, warzywa i owoce świeże wymień na te mrożone, które mają dłuższy termin ważności. Owoce świeże przechowuj w lodówce, dzięki czemu wydłużymy ich świeżość.
Kupujmy produkty, które faktycznie wykorzystujemy codziennie. Listę niezbędnych produktów, które warto mieć w domu, podaję poniżej.
Produkty suche:
- Kasze (jaglana), makarony (nie są podstawą żywienia)
- Soczewica, ciecierzyca, fasola
- Płatki owsiane, otręby pszenne
- Sosy, pasty pomidorowe lub warzywne
- Mleko/napoje roślinne
- Orzechy, migdały
- Suszone owoce
- Kakao, gorzka czekolada, masło orzechowe, dżemy, Budyń, kisiel
- Pesto, pasty warzywne
- Ziarno kukurydzy do popcornu
- Mąki
- Przyprawy
- Warzywa w puszce
Produkty do mrożenia:
- Mięso
- Natka pietruszki, szczypiorek
- Mieszanki warzywne
- Pieczywo
Ale nie tylko same zapasy mają znaczenie, ale także sposób ich wykorzystywania. W pierwszej kolejności zużywamy świeże warzywa, zostawiając mrożone na kolejne dni. Warto w lodówce ustawić sobie produkty zgodnie z terminem ważności, dokładnie tak jak znamy to z półek sklepowych, produkty z dłuższym terminem ważności głębiej, a z krótszym bliżej i w tej kolejności zużywamy je.
Kupujemy np. 2 puszki fasoli, przed kolejnymi zakupami zużywamy 1 puszkę, więc na zakupach dokupujemy kolejne dwie. Chcąc zużyć kolejną puszkę wybieramy tą z poprzednich zakupów, dzięki temu mamy stały zapas produktów, nie martwiąc się o ich termin ważności.
Jak w takim razie gotować tanio??
Od dawna wiemy, że potrawy wykonane w domu, są nie tylko zdrowsze, gdyż znamy ich dokładny skład, ale są też zdecydowanie tańsze od tych kupnych. Wprowadzone ograniczenia w przemieszczaniu się sprawiają, że mamy też więcej czasu, co możemy wykorzystać na przygotowanie posiłków, a nawet pieczywa.

Możesz przygotować większą ilość ciasta i trzymać je w lodowce do 3 dni.
Upieczone bułeczki możesz przechowywać w lnianym woreczku, dzięki czemu zachowają świeżość następnego dnia.
Nie wyrzucaj!
Duże zakupy zwiększają ryzyko marnowania żywności. Dlatego też dość popularna ostatnimi czasy zasada Zero Waste sprawdzi się teraz jak nigdy. Podstawową zasadą tego trendu jest ograniczanie wyrzucanych produktów żywnościowych. Dlatego tez warto poznać kilka sposobów na wykorzystanie resztek czy też

Wszyscy znamy sposób na wykorzystanie mięsa czy warzyw z rosołu, w postaci pasztetu czy sałatki jarzynowej. Kopytka wykonane z gotowanych ziemniaków z wczoraj także nie trzeba nikomu przedstawiać. W internecie znajdziesz też wiele przepisów na czyszczenie lodówki.
Pamiętaj, pomimo ograniczeń, trudnej sytuacji nie powinniśmy pozwolić sobie na pogorszenie jakości spożywanych posiłków. Teraz, tym bardziej powinniśmy zadbać o dobrze zbilansowane, zdrowe posiłki, co przekładać się będzie także na nasz układ odpornościowy. Ograniczony ruch wpływać także może na przyrost wagi, dlatego też powinniśmy pilnować jakości spożywanych posiłków, ich pór. Dostępność domowej lodówki zachęca także do częstszego podjadania, dlatego pilnuj ilości posiłków, a chęć podjedzenia z nudy zamień na szklankę wody.
Zaistniałą sytuację spróbujmy przełożyć na pozytywy, w postaci czasu spędzonego z rodziną, którego nam ciągle brakowało. Czas spędzony w domu wykorzystajmy na eksperymenty w kuchni, uporządkowanie dawno zapomnianych szuflad, a także na planowanie tygodniowych zakupów.